Boek: Effectief Rouwen om Voluit te Leven

 

Na de dood van mijn man kwam ik er achter dat er taboes rusten op verlies en rouw. Ze staan zelfs niet op de taboelijst, zo taboe zijn verlies en rouw. Waar ik ook tegen aanliep zijn de vele overtuigingen die we hebben hoe we denken met dood, verlies en rouw om te moeten gaan. Door deze overtuigingen houden we met elkaar de taboes in stand. Door taboes en overtuigen stagneren rouwprocessen.

 

Dit boek is niet bedoeld om de taboes te doorbreken. Ik wil niets doorbreken. Ik wil iets openen, op mensniveau. Ik wil mensen uitnodigen om effectief te rouwen.

 

Het Stappenplan voor Effectieve Rouwprocessen is niet bedacht. Het was er ineens toen ik het zag. Het is ontstaan. De afgelopen jaren wist ik wel dat ik ergens mee bezig was. Maar wat het was? Voor mijn gevoel was ik iedere keer terug bij af, niets lukte, ik had niet genoeg focus en er waren zaken die vóór gingen. Ik realiseerde me wel dat ik aan het verzamelen was en dat ik vooral mijn rust en ontvankelijkheid moest bewaren. Hoe moeilijk ook.
Tot het moment dat alles bij elkaar kwam en alles op zijn plek viel. Zo werkt intuïtie.

 

Effectief rouwen is lichter en korter rouwen. Moet rouwen al ook effectief? Nee, dat moet niet. Maar het kan wel, als jij dat wilt. Het hele universum is effectiviteit, het universum kan niet niet-effectief zijn. De mens bedenkt effectiviteit en maakt het leven daardoor juist ingewikkeld. Het stappenplan is een universeel plan. Het universum kent geen verlies, alleen continue verandering van vorm en inhoud. Het universum is één continue circulaire beweging. Het rouwproces is een proces van verandering, een vervullend proces, het opnieuw vullen van de leegte. Het stappenplan volgt deze beweging.

 

Rouwen is niet denken. Rouwen is voelen, voelen wat er nu is. Onder het denken en voelen zit het weten. Het weten maakt de mens vrij, creatief en krachtig. Daar zit de intentie om te leven. Daar zit het verlangen van de mens om het leven te ervaren, te creëren, te genieten en te bewonderen. Daar zit het verlangen van de mens om zich te verwonderen over zichzelf.

 

Ik zie veel mensen worstelen met hun verlies. Ze houden zich groot en sterk, maar inwendig zijn ze kapot van verdriet. De pijn van het missen, de vele emoties, de nieuwe situatie, de weg-toekomst, de heimwee, de reacties uit de omgeving, het alleen zijn en het onbegrip maken rouwen tot een zwaar proces waar volgens velen geen einde aan komt.
Rouwers zijn zelf-doeners. Voordat mensen hulp of advies vragen bij verlies en rouw zijn ze ten einde raad of meestal al langere tijd vastgelopen. En dat is zo zonde van het leven!

 

Daarom is er een stappenplan. Daarom schrijf ik dit boek. Voor alle mensen met een verlies die het thuis zelf willen doen.
Mooi mens in rouw, ik nodig je van harte uit te rouwen!

 

Ik verwacht het boek Effectief Rouwen om Voluit te Leven in het voorjaar van 2018 uit te geven. Ben je geïnteresseerd en wil je op de hoogte blijven, meld je dan hieronder aan. Je ontvangt dan al eerder teksten uit het boek in je mailbox.

 

 

 

 

 

Vorig bericht
Volgende bericht

Geef een reactie